tesrifat defteri






Defter Transkripsiyonu
Rik'a
Teşrifat Defteri
Tersane-i Âmire Sahası’nda inşa ile bu defa Rûy-i Deryâ’ya tenzîl olunacak iki kıta Kalyon-ı Humâyûn rüsûmunun icrası için Devletli İnâyetli Merhametli Semâhetli Veliyyü'n-niam Şeyhü’l-İslam selleme-hu’l-İslâm Efendimiz Hazretleri Saâdetli Reîsü’l-küttâb Efendi bendeleri delaletiyle doğru Tersane-i Âmire’yi teşrîf buyurduklarında Rfatli Kaptan Paşa ve Tersane Emîni Efendi bendeleri iskele Başında istikbâl ve pîş-rev-i Âlîleri’nde revân olarak Kaptane Odasını teşrîf ve ârâm ve Kudûm-ı Hazret-i Sadâret-penâhî’de Oda-i mezkûr kapısı hâricinde istikbâl buyrulup Teşrîf-i Meyâmin-redîf-i Şâhâne haberi zuhurunda müşârün-ileyh Devletli İnâyetli Semâhetli Veliyyü'n-niam Efendimiz Hazretleri Makarr-ı Şahane olacak Kalyon-ı Humâyûn’a hemen suûd meze güpeşte nezdbânı bâlâsında tevakkuf ve ârâm buyururlar Şevket-meab Efendimiz Hazretleri bi’l-yümn ve’l-ikbâl sandaldan hurûç ve müstakbelîn bi’l-cümle Pîş-i Humâyûn’da revân olarak zikrolunan meze güpeşte bâlâsına teşrîflerinde kad hamîde tazîmi icrâ birle cânib-i yesârda nal-gîri Humâyûn şerefiyle müşerref olarak bu suretle Mevki-i Şâhâne’ye şeref-bahşâ-yı kuûd olduklarında Huzûr-ı Cihândârî’de bir miktar tevakkuf ve ârâm ve bâ-İzn-i Humâyûn taşra hurûç ile Devletli Sadrazam Efendimiz Hazretleri beraber muvakkat Ağa-yı Dârü’s-saâdeti’ş-şerîfe’de biraz tevakkuftan sonra Cây-i Âlîleri’ne teşrîf buyururlar sefâyin-i mezkûrenin avn u inâyet-i Cenâb-ı Mürsili’r-riyâh ile tenzîli hususunu ikmâl olundukta bâ-davet-i Nezd-i Muâlî-vefd-i Şâhâne’ye dâhil ve mutâd olan ferveler iktisâsıyla İltifât-ı Şehin-şâhî’ye nâil oldukları akibinde taşra hurûç buyrulup avdet-i Humâyûn vukûunda teşrîflerinde icrâ olunan rüsûm misilli meze güpeşte bâlâsına dek nal-gîr ve mahall-i mezkûrda bâ-İzn-i Humâyûn’a koltuk bırakılıp tevakkuf ve ârâm Davet-i Şâhâne’den sonra aşağıda Kaptane odasını teşrîf ve bir miktar istirâhat buyrulup badehu müşârün-ileyh Devletli Sadrazam Hazretleriyle resm-i tevdîi bade’l-izâhâta Devlet-i âşiyâne Veliyyü'n-niamîlerini teşrîf buyuracakları malûm-ı âlîleri buyruldukta ferman




BAŞ TEŞRİFATCI VE TEŞRİFATCI EFENDİ :
Merasim ve olaylarda teşrifat işlerini yani kimin nerede ve hangi elbise ile bulunacağını düzenleyen memura teşrifatçı, bunların amirle­rine ise baş teşrifatçı denir. Maiyetlerinde on kadar teşrifat kalemi vardı. Teşrifat dairesi de­nilen yerde görevlerini yürütürlerdi. Bunlarda merasimlerin gün ve tarihlerinin yazılı olduğu bir de teşrifat defteri vardı. Teşrifatçılara teşri­fati de denirdi. Kanuni Sultan Süleyman zamanında kurulmuş bir memuriyettir.
Sonraları yeni göreve alınan saray katibi (Hacegan)a hususi hazırlanmış elbiseleri de bunlar giydirirdi. Bu işi sadrazamın makamın­da yaptıkları gibi Kethüda Efendinin huzurun­da da yaparlardı.
Ayrıca Kaftancıbaşı diye bir memuriyet daha vardı ki bu da Padişahın ve Sadrazamın huzuruna çıkacakların elbiselerini muhafaza ve idare ederdi.

www.nezih.8m.com/devleterkani.htm - 138k

Hiç yorum yok: